El 23 d'abril, se celebra Sant Jordi, patró de Catalunya. Aquesta festa se celebra amb la tradició de regalar roses i llibres, i com no, brindant amb cava. Però, sabeu realment qui era Sant Jordi?
Sant Jordi (Dióspolis —avui Lod, Israel-, v. 270 - Nicomèdia —avui Kocaeli, Turquia—, 303), va ésser un militar romà convertit al cristianisme i mort com a màrtir en no voler abjurar de la seva fe. És venerat en la majoria de confessions cristianes i en l'Islam, esdevenint un dels sants més populars, especialment durant l'Edat mitjana. No obstant això, la seva historicitat és discutida i, probablement, és un personatge llegendari.
La història per la qual és conegut el sant arreu del món és per la mort que va provocar al drac que pretenia menjar-se una preciosa donzella. Aquesta narració la va escriure Iacopo da Varazze al segle XII en la seva obra "La Llegenda Àuria".
I la llegenda diu així: “El Drac era el més poderós dels dracs, doncs podia moure’s per la terra, pel cel i per l’aigua. I la princesa era la més princesa de totes, doncs era filla del Rei. El terror que imposava el Drac era terrible, fins al punt d’haver de sortejar persones per a satisfer la fam de la bèstia. I el Rei que era el més Rei, també va incloure a la seva filla en el sorteig i d’ell va sortir el nom de Princesa. El Rei va acceptar el destí i vestida la princesa de blanc va ser abocada al sacrifici. Però va sorgir un jove cavaller, armat de cap a peus, disposat a alliberar-la i cavalcant un cavall blanc. Era bell com el sol, era foraster i es deia Jordi. I va envestir amb tal fúria el Drac que amenaçava la Princesa, que el va deixar atordit, confós i sense força. Després, amb un fort cop d’espasa, va rematar el Drac que en morir es va anar fonent al terra. I en el lloc on això va passar, va néixer un roser de roses vermelles com la sang, la més bella de les quals l’escollí Sant Jordi, que l’oferí a la Princesa com a prova del seu intens amor.”
La Diada de Sant Jordi commemora la mort d'aquest sant, el 23 d'abril de l'any 303, i tradicionalment, a Catalunya és el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa vermella "com la sang" i un llibre. La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia Internacional del Llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes i de Shakespeare. A més, la diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera.
Així doncs, Sant Jordi es converteix en tota una celebració amb un seguit de motius per brindar amb un bon cava. Un bon cava com el nostre brut rosé. Salut!